Realiziravši 1964. i 1965. prva dva dijela svoje "dolarske trilogije" "Za šaku dolara" i "Za dolar više", Sergio Leone odlučio je završiti projekt spektakularnim trećim dijelom naslovljenim "Dobar, loš, zao".

Kao i za prva dva filma Leone je izabrao lokacije diljem Španjolske, te ponovno angažirao svog omiljenog glumca Clinta Eastwooda. Završni je dio trilogije s punim pravom ocijenjen remek-djelom i uz Leoneovu sagu "Bilo jednom na Divljem zapadu" najboljim predstavnikom špageti-vesterna. Film Dobar, loš, zao prikazujemo u ponedjeljak, 26.

kolovoza u 21:10 na Drugom programu. Trosatni je film (na pojedinim je tržištima prikazana skraćena inačica) arhetipski predstavnik žanra i na najbolji način zrcali osjećaj za napetost, likove i produkcijski dizajn Sergija Leonea . Naslov mu potječe od parafraziranja tri tipična lika iz priča s Divljeg zapada.

Njegovi su (anti)junaci u ovom filmu dvojica partnera koji nakon međusobnog sukoba iznenada dobiju prigodu obogatiti se tražeći nestalo blago, ali će ih u tome omesti daleko najgori - onaj zli. Priča tako ujedinjuje sve poznate elemente klasičnih vesterna. Međutim, oni su ovdje poslagani na vrlo moderan način, pa film pršti cinizmom, stiliziranim nasiljem i gotovo stripovskom karakterizacijom koja u zadanim okvirima daje sjajan rezultat.

Osobite su vrijednosti Leoneovog filma i briljantna fotografija snimatelja Tonina Delli Collija , atraktivne masovne scene, poigravanje sa .