Sedan Swedish music hall of fame instiftades år 2011 har totalt 72 artister och musikskapare välkomnats in i värmen. Nu får de sällskap av ytterligare sju. Bland årets invalda, som presenterades på tisdagsmorgonen, finns Ace of Base – popgruppen som ”bidrog till att definiera 90-talets popsound”, enligt juryns motivering.

Även Pluras ikoniska rockband Eldkvarn väljs in, för att ha ”berört generationer” med låtar som gett ”djupare förståelse för den svenska själen och kulturen”. Ace of Base under storhetstiden. Foto: Joseph Cultice José González får utmärkelsen för sin tidlösa musik och för att han etablerat sig internationellt ”i en singer-songwriter-genre som är svår att göra avtryck i”.

Sedan solodebuten med albumet ”Veneer” 2003 har Göteborgsartisten nått lyssnare över hela världen med hitlåtar som ”Crosses”, ”Stay alive” och The Knife-covern ”Heartbeats”. – Det känns som en fin och kul bekräftelse, säger José Gonzalez. – Samtidigt har jag en ödmjukhet inför artister som får sådana här priser.

Jag brukar se dem som mer värda, för att de kanske har haft ännu längre karriärer, eller skrivit fler låtar själva. Han minns när han var med och spelade i ett tributeband i samband med att skivproducenten George Martin valdes in i Storbritanniens Music hall of fame 2006. – Det var en kavalkad av otroliga musiker på plats – från Prince till Bey.